O Rekurencyjności Widm Częstości Drgań Własnych. Część I - Olszowski, B. (Engineering Transactions, 1978)
Praca dotyczy podstawowej zależności rekurencyjnej zachodzącej między częstościami własnymi i postaciami drgań własnych dwóch dyskretnych układów mechanicznych różniących się miedzy sobą działaniem więzów kinematycznych. Rozważania są bezpośrednio związane z koncepcja metody przemieszczeń nakładania więzów a następnie ich uwalniania. Celem pracy jest systematyzowanie podejścia do zagadnień modyfikacji widm częstości własnych w mechanice konstrukcji.