Projektowanie Plastyczne a Wytrzymałość Zmęczeniowa Pasma z Otworami - Dietrich, L. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy przedstawiono wyniki badań statycznych i zmęczeniowych przy rozciąganiu pasma z pięcioma otworami. Określono wpływ odległości między rzędami otworów na ograniczona wytrzymałość przy 105 cyklach dla dwóch programów obciążeń. W pierwszym utrzymywano zerowa wartość minimalnej siły w cyklu, w drugim stałą wartość średniego naprężenia dla wszystkich próbek. Wyznaczona z doświadczeń optymalna odległość między rzędami otworów porównano z jej teoretycznymi ocenami obliczonymi na podstawie kinematycznie dopuszczalnego mechanizmu zniszczenia i statycznie dopuszczalnego pola naprężenia.