Stateczność Walcowej Paneli Sprężysto-Plastycznej przy Ciśnieniu Zewnętrznym - Cichoń, C.; Kępka, Z.; Waszczyszyn, Z. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy rozpatruje się zachowanie długiej paneli walcowej poddanej działaniu ciśnienia zewnętrznego. Przyjęto materiał sprężysto-plastyczny z wielokrotnym liniowym wzmocnieniem izotropowym. Obliczenia przeprowadzono dla zakresu małych odkształceń, lecz dużych przemieszczeń. Zbadano takie zjawiska jak utrata stateczności typu przeskoku oraz wyboczenie typu bifurkacyjnego. W pracy oparto się na metodzie bezpośredniego numerycznego całkowania (wstrzeliwania). Algorytm oparto na wersji przyrostowej, przy czym obliczenia kontynuowano aż do wyników wskazujących na utratę stateczności. Wartość ciśnienia bifurkacyjnego obliczono iteracyjnie przez zakłócenie stanu symetrycznego. Jako przykład liczbowy podano obliczenia dla paneli o utwierdzonych brzegach.