Analiza Probabilistyczna Dwóch Dyskretnych Stochastycznych Modeli Jednostopniowej Przekładni Zębatej o Zębach Prostych - Maksimiuk, M. (Engineering Transactions, 1977)
W pracy porównano wyniki jakościowe analizy probabilistycznej dwóch modeli przekładni zębatej, podanych przez L. Mullera [2] i W. Nadolskiego [4]. Wprowadzono i zdefiniowano funkcję losową opisującą błędy podziałki zasadniczej kół zębatych. Ruch modelu przekładni zębatej opisano równaniami różniczkowych o współczynnikach zależnych od czasu. Równania ruchu rozwiązano w sposób ścisły i podano odpowiednie wzory rekurencyjne dla obliczania wariancji przemieszczania zębów, wariancji prędkości przemieszczenia i funkcji korelacji wzajemnej między tymi wielkościami. Otrzymane wzory są jednak skomplikowane i nadają się praktycznie tylko do analizy numerycznej.