Stateczność Dźwigarów Kratowych Poddanych Działaniu Sił Skierowanych do Bieguna - Misiak, J. (Engineering Transactions, 1976)
Przedmiotem pracy jest zagadnienie stateczności dźwigarów kratowych poddanych działaniu sił skierowanych do bieguna w świetle eulerowskiego kryterium stateczności. Uzyskano układ jednorodny sześciu równań różnicowych, nieliniowych, o stałych współczynnikach, z których obliczono krytyczne wartości obciążeń zewnętrznych i postacie wyboczenia dźwigarów. Zbadano szereg przypadków obciążeń w całym zakresie odległości bieguna od punktu przyłożenia obciążenia.