Statyka i Kinematyka Warstwy Ośrodka Idealnie Spoistego w Początkowej Fazie Wciskania Płaskiego Stempla - Ponder, B. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy omówiono mechanikę ośrodka idealnie spoistego w początkowej fazie wciskania płaskiego stempla od dołu w warstwę gruntową. Analizę przeprowadzono na podstawie matematycznej teorii ośrodków sypkich oraz ekstremalnych zasad teorii plastyczności [5]. Przedstawiono kompletne rozwiązanie statyki i kinematyki ośrodka oraz statycznie dopuszczalne pola naprężeń. Ponadto w pracy zamieszczono wyniki obliczeń nacisków na powierzchni: czołowej stempla wynikających z pełnego rozwiązania statyki i kinematyki oraz statycznie dopuszczalnych pól naprężeń dla trzech różnych ośrodków.