Analiza Ściskania Bloku Skalnego Pomiędzy Płaskimi Stemplami - Zawada, J. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy dokonano analizy procesu ściskania bloku skalnego, rozpatrywanego jako ośrodek Coulomba, pomiędzy współosiowymi płaskimi stemplami. Założono, że proces przebiega w warunkach płaskiego stanu odkształcenia. Rozwiązania otrzymano opierając się na teorii stanów granicznych. Przeprowadzone badania dla trzech rodzajów skał krajowych wykazały dość dobrą zgodność wyników teoretycznych i doświadczalnych. Wysunięto wniosek, że metody teorii stanów granicznych mogą okazać się przydatne przy rozpatrywaniu zagadnień kruszenia skał.