Płaski Proces Plastycznego Płynięcia Materiału Nacinanego Sztywnym Stemplem w Kształcie Klina - Hawrysz, M. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przedstawiono kinematycznie dopuszczalne rozwiązanie procesu wciskania stempla, w kształcie klina, w plastyczną półprzestrzeń. Rozważane zagadnienie należy do procesów niestacjonarnych zachowujących geometryczne podobieństwo siatki linii poślizgu. Rozwiązanie stanu naprężenia i deformacji przeprowadzono dla różnie formułowanych warunków tarcia na kontakcie materiał – narzędzie.