Numeryczna Analiza Zginania Złożonej Płyty o Zmiennej Sztywności - Walicki, E.; Topoliński, A. (Engineering Transactions, 1976)
W pracy przedstawiono numeryczną analizę zginania płyty o zmiennej sztywności złożonej z elementów prostokątnych. Do rozważań numerycznych użyto prostych schematów różnicowych.Otrzymane równania różnicowe rozwiązano przy użyciu metody iteracyjnej. Rozważono płyty o brzegach swobodnie podpartych, utwierdzonych oraz płyty o mieszanych warunkach brzegowych. Wyniki obliczeń przedstawiono w postaci wykresów ugięć płyty i wykresów momentów.