Optymalizowanie Kształtowanie Belki Wspornikowej z Materiału Nieliniowego Fizycznie Obciążonej Ciężarem Własnym - Gajewski, A. (Engineering Transactions, 1976)
Przedmiotem pracy jest optymalne kształtowanie belki wspornikowej, znajdującej się w niejednorodnym polu sit grawitacyjnych (lub sit bezwładności). Rozważono belki o dwóch osiach symetrii przekroju poprzecznego, wykonane z niejednorodnego materiału, opisanego nieliniowym prawem fizycznym, które pozwala opisać materiały nieliniowo-sprężyste, sprężysto-plastyczne lub pozostające w stanie ustalonego pełzania.Znaleziono optymalne kształty (wysokość lub szerokość) belki obciążonej ciężarem własnym, przy warunku wyrównania odkształceń (napreżeń), warunku ustalonej wartości pracy sit objętościowych, ustalonej wartości dopełniającej energii odkształcenia oraz ugięcia swobodnego końca belki. Jako funkcje celu (koszt) przyjęto ciężar belki.Zbadano wpływ postaci prawa fizycznego (w szczególnym przypadku wykładnika n w prawie potęgowym) na optymalny kształt belki.Zagadnienie rozwiązano, korzystając z klasycznych metod rachunku wariacyjnego.