Statyka Budynków o Szkielecie Współpracującym z Płytami - Obrębski, J.B. (Engineering Transactions, 1976)
Praca poświęcona jest analizie statycznej budynków o konstrukcji szkieletowej wypełnionej płytami, charakteryzujących się regularnością i powtarzalnością poszczególnych ich elementów. Proponowana metoda przystosowana jest do obliczeń numerycznych, a jej podstawowym założeniem jest wciągniecie do współpracy ze szkieletem nośnym budynku elementów wypełniających go, jakimi są płyty ścienne i osłonowe, działowe i stropowe, oraz skatowania. Dodatkowo przyjmuje się, że szkielet może być zaprojektowany w wersji kratowej lub ramowej, a obciążenia zewnętrzne być przyjmowane zarówno przez płyty wypełniające jak i przez szkielet budynku. Podano dla zaproponowanej metody algorytm numeryczny oraz przykład liczbowy.