Interferencja Między Wirnikiem i Skrzydłem Śmigłowca - Szumański, K. (Engineering Transactions, 1976)
W artykule podano metodę oceny wzajemnego oddziaływania wirnika skrzydła pomocniczego traktowanego jako integralny układ nośny śmigłowca. Interferencja między wymienionymi elementami nośnymi zachodzi na drodze wzajemnych zaburzeń ośrodka, wywołanych wypadkowym układem śladów zawirnikowego i zaskrzydłowego w płaszczyznach tych elementów. Wynikiem rozwiązania zagadnienia interferencji jest ocena wypadkowego bilansu energetycznego układu lub zaburzenia pola prędkości W dowolnym obszarze kontrolnym.