Rozwiązanie Dynamicznego Zagadnienia Kontaktowego dla Termosprężystej Półprzestrzeni - Frydrychowicz, W. (Engineering Transactions, 1975)
W pracy podano rozwiązanie dynamicznego zagadnienia kontaktowego sprzężonej termosprężystej półprzestrzeni z mieszanymi warunkami brzegowymi (2.19) (2.20). Stosując podwójna transformacje Fouriera, zagadnienie to sprawdzono do układu dualnych równań całkowych (2.30), który rozwiązano metoda szeregów. Przedstawiając nieznane funkcje b1 (x) i b2 (x) w postaci (3.1) układ ten sprowadzono do dwóch równań w postaci szeregów (3.16), zawierających nie znane współczynniki a i b. Współczynniki te wyznaczamy równań (3.16) zmodyfikowaną metodą z ortogonalizacji Schmidta.