Zagadnienia Termosprężystości w Tarczach Mikropolarnych - Majorowska-Knap, K. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy rozważa się zagadnienie naprężeń termicznych w tarczy prostokątnej poddanej działaniu pola temperatury na brzegach. Zagadnienie rozwiązuje się w naprężeniach przy użyciu funkcji Airy’ego-Mindlina, wykorzystując zastosowanie pojedynczych i podwójnych szeregów Fouriera.