Hybrydowa Metoda Elementów Skończonych w Zastosowaniu do Obliczeń Drgań Urządzeń Okrętowych - Wittbrodt, E. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy omówiono metodę pozwalającą na zastępowanie rzeczywistych konstrukcji modelem założonym zarówno ze sztywnych jak i odkształcalnych elementów skończonych. Ze względu na występowanie obydwu rodzajów elementów skończonych nazywano ją metodą hybrydową. Wyprowadzono równanie ruchu modelu obliczeniowego oraz zaproponowano stosowanie jego do obliczeń drgań urządzeń okrętowych sprężyście mocowanych do odkształcalnych platform. Metodę opracowano pod kątem zastosowania elektronicznej techniki obliczeniowej.