Współdziałanie Zginania i Ściskania w Nośności Granicznej Powłok Walcowych - Haydl, H.M.; Sherbourne, A.N. (Engineering Transactions, 1973)
W notce tej podano rozwiązanie ścisłe dolnej granicy nośności granicznej dla cylindrycznych powłok wspornikowych poddanych ciśnieniu zewnętrznemu. Uwzględniono wpływ ścinania poprzecznego na uplastycznienie powłok. Wyniki dla ciśnień niszczących, pól napreżeń i prędkości otrzymano dla warunku plastyczności Hubera-Misesa.