Rozkład parć masy formierskiej prasowanej w formie wnękowej - WASZKIEWICZ, Stanisław (Engineering Transactions, 1990)
W artykule zaproponowano model matematyczno-fizyczny rozkładu parć masy formierskiej, prasowanej w formie wnękowej, czyli z modelem odlewniczym. Wychodząc z warunku równowagi sił działających na elementarną warstewkę masy wyprowadzono dwa równania parcia pionowego zagęszczonej i obciążonej masy, słuszne dla formy bezwnękowej lub wnękowej. W celu sprawdzenia prawidłowości modelu matematycznego wykonano pomiary tensometryczne parcia pionowego i poziomego masy zagęszczonej w stanie obciążonym i odciążonym. Sand mix pressure distribution in cavity moulds The mathematical model concerning the moulding sand pressure distribution in the cavity mould is presented. Assuming the balance between the forces acting on an elementary moulding sand layer, two equations for vertical and horizontal pressures are derived. The equations are also valid for other types of moulds. The model is verified by extensometeric measurements of the vertical and horizontal pressures of the condensed mould sand noth in the loaded and unloaded states.