Wyznaczanie naprężeń w konstrukcjach z technologiczną warstwą wierzchnią metodą elementów skończonych - HANDZEL-POWIERŻA, Zofia; KUCHARSKI, Stanisław (Engineering Transactions, 1990)
W pracy zaproponowa.no sposób wykorzystania metody elementów skończonych do wyznaczania naprężeń w elementach maszyn, na których została ukonstytuowana cienka technologiczna warstwa wierzchnia. Dokonano weryfikacji zaproponowanego sposobu modelowania warstwy w zakresie sprężystym i sprężysto-plastycznym.Determination of stresses in structures with a technological surface layer by means of the finite element method The finite element method is applied to the determination of stresses in machine elements covered by a thin technological surface layer. The method is verified both in the elastic and elastic-plastic regimes.