Nieliniowa analiza pełzania wstępnie sprężonych konstrukcji betonowych - WOJEWÓDZKI, Wiesław; PIETROW, Aleksiej (Engineering Transactions, 1990)
Przedstawiono obliczeniowy model wstępnie sprężonych konstrukcji betonowych w jednoosiowym i płaskim stanie naprężenia, w którym uwzględniono własności sprężyste, liniowe i nieliniowe pełzanie oraz skurcz betonu, a ponadto nieliniowe odkształcenia zbrojenia oraz zjawisko powstawania rys. Proponowana metoda nieliniowej analizy, przy zastosowaniu elementów skończonych, pozwala określić naprężenia i odkształcenia betonu i zbrojenia, schemat tworzenia i rozwijania się rys, schemat zniszczenia konstrukcji wskutek plastycznego płynięcia zbrojenia i zniszczenia betonu. Obliczono wstępnie sprężoną belkę żelbetową i porównano wyniki z istniejącymi wynikami doświadczenia. Zadowalająca zgodność rezultatów dla obciążeń długotrwałych i krótkotrwałych wskazuje na użyteczność modelu i metody analizy zachowania się sprężonych konstrukcji betonowych. Nonlinear analysis of creep of prestressed concrete structures The model of prestressed concrete structures in the uniaxial and two-axial stress state is presented in which the elastic properties, linear and nonlinear creep strains and shrinkage of concrete are accounted for together with the nonlinear strains of reinforcement and cracking. The proposed method of nonlinear analysis with the use of finite element s is capable of determining the stresses and strains in concrete and in reinforcement, the cracking modes and collapse patterns of structure due to plastic flow of reinforcement and failure of concrete. A prestressed concrete beam is calculated and results are compared with the experimental evidence. The convergence of the results for long and short-term loading confirms the usefulness . of the proposed model and the method of analysis for the prestressed concrete structures.