Poszukiwanie niejednorodności plastycznej materiału dla całkowicie uplastycznionych cylindrów kołowych, poddanych działaniu obciążeń złożonych - DOLLAR, Anna; KORDAS, Zdzisława (Engineering Transactions, 1990)
W pracy poszukuje się takiego rozkładu granicy plastyczności materiału, który umożliwia całkowite uplastycznienie przy wyczerpaniu nośności granicznej kołowych cylindrów grubościennych poddanych działaniu obciążeń złożonych (ciśnienie, niewielki moment zginający, siła podłużna i wpływ temperatury). Jest to ogólniejsze potraktowanie problemu analizowanego w pracy [5], gdzie uwzględniano jedynie ciśnienie wewnętrzne. Praca jest uzupełnieniem problematyki określenia kształtów elementów konstrukcyjnych podlegających całkowitemu uplastycznieniu w stadium zniszczenia, która ma związek z optymalnym projektowaniem.The search of plastic nonhomogeneity of material for fully plastified circcular cylinders under combined loadings In the paper a distribution of yield stress of material, leading to full plastification at the moment of exhaustion of limit carrying capacity, for circular thick-walled cylinders, under combined loadings (pressure, small bending moment, normal force, and influence of temperature) is sought. It is a more general approach to the problem analysed in paper [5], where only internal pressure was taken into account. The paper makes a further development in the problems of determination of shapes for structural elements, showing full plastification at the stage of collapse, connected with optimal design.