Analiza wybranych parametrów określających przepływ ładunku w silniku spalinowym - WĘCŁAŚ, Mirosław (Engineering Transactions, 1990)
W pracy zwrócono szczególną uwagę na rolę mechaniki ładunku w procesach tworzenia mieszanki i spalania, realizowanych w silnikach spalinowych. Opisano podstawowe parametry charakteryzujące właściwości przepływowe układów dolotowych silników spalinowych. Zaproponowano empiryczną zależność opisującą współczynnik napełnienia cylindra w funkcji parametrów geometrycznych układu, prędkości obrotowej i współczynnika przepływu. Wyznaczono optymalne wartości parametrów geometrycznych i przepływowych układu zapewniających uzyskanie maksymalnego współczynnika napełnienia, dla rodziny niedoładowanych wysokoprężnych silników spalinowych. Zasygnalizowano główne problemy badawcze związane z procesami tworzenia mieszanki i jej spalania. Zwrócono uwagę na konieczność poszukiwania nowych technik pomiarowych, ze szczególnym uwzględnieniem metod laserowych.