Zastosowanie teorii poślizgów do opisu pelzania wstecznego - OSIPIUK, Walenty (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono eksperyment dotyczący pełzania wstecznego. Do badań użyto stopu aluminium PA4. Efekt pełzania wstecznego uzyskiwano na skutek natychmiastowego obniżenia naprężenia podczas pełzania próbek przy jednoosiowym rozciąganiu. Przebieg odkształcenia w czasie był rejestrowany elektronicznie. Do opisu zaobserwowanego zachowania materiału zastosowano teorię poślizgów wykorzystującą, między innymi, funkcję gęstości uszkodzeń struktury oraz parametr niejednorodności naprężeń wewnętrznych. Wyniki uzyskane teoretycznie wykazały dobrą zgodność z doświadczeniem.