Doświadczalna analiza nie ustalonej, początkowej fazy procesu wyciskania metali - PIWNIK, Jan (Engineering Transactions, 1990)
Praca zawiera wyniki doświadczalne i dyskusję zjawisk zachodzących w nie ustalonym, początkowym etapie procesu wyciskania współbieżnego na zimno cylindrycznych próbek ze stopu PA4. Przedstawiono trzy obrazy rozkładu wektorów prędkości przemieszczeń w płaszczyźnie wzdłużnej próbki, obrazy prędkości w płaszczyźnie fizycznej otrzymano metodą wizjoplastyczności. Odpowiadały one trzem sytuacjom nie ustalonego, początkowego okresu deformacji materiału. Jednocześnie w sześciu próbkach cylindrycznych, w ich płaszczyznach wzdłużnego, symetrycznego podziału wykonano w kilkudziesięciu punktach pomiary twardości HM. Wyciskane próbki odpowiadały kolejnym fazom zapełniania materiałem objętości stożka matrycy. Pola twardości HM wykorzystano do określenia niejednorodności plastycznej wyciskanego materiału. Niejednorodność plastyczną utożsamiono pośrednio ze wzmocnieniem izotropowym deformowanego plastycznie materiału. Zwrócono uwagę na szczególną przydatność wyników doświadczalnych do teoretycznej analizy nie zbadanej dotychczas, nie ustalonej fazy procesu wyciskania osiowo-symetrycznego.