Optymalne Kształtowanie Przekrojów Dwukomorowych - Gibczyńska, T.; Bereza, P.; Franciosi, V. (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono optymalizację ze względu na ciężar dźwigara, o przekroju dwukomorowym, poddanego zginaniu ze skręcaniem. Przeprowadzono analizę porównawczą otrzymanych wymiarów przekroju z optymalnymi wymiarami przekroju skrzynkowego obciążonego takim samym układem uogólnionych sil.