Zagadnienie Budowy Równań Dynamiki Sprężyny Walcowej - Frankowski, J. (Engineering Transactions, 1990)
W komunikacie przedstawiono równania dynamiki nieliniowej deformacji zwoju sprężyny śrubowej walcowej. Deformacja ogólna określona jest wektorem przemieszczenia punktów osi środków mas u(s, r) oraz kątem obrotu ϕ(s, r) mierzącym obroty materiału zwoju sprężyny wokół niedeformowanej osi. Związki geometryczne i kinematyczne procesu deformacji szczegółowo zostały przedstawione przez J.FRANKOWSKIEGO i K.WILMAŃSKIEGO w [2]. Równania ruchu sprężyny wprowadzane są na podstawie praw bilansu pędu i momentu pędu. W końcowej część komunikatu przedstawiono układ równań dynamiki sprężyny dla ogólnego przypadku deformacji (u, ϕ).