Wpływ Zlokalizowanego Wewnętrznego Tłumienia na Stateczność Kolumn Obciążonych Siłą Cyrkulacyjną - Imiełowski, S. (Engineering Transactions, 1989)
Praca poświęcona jest zbadaniu wpływu zlokalizowanego wewnętrznego tłumienia na stateczność kolumn obciążonych siłą styczną do jej swobodnego końca. Umieszczony w kolumnie dyskretny nieważki węzeł, opisany modelem Kelvina-Voigta, powoduje lokalną utratę sztywności w kierunku działania siły poprzecznej. Stwierdzono destabilizujący wpływ tłumienia na stateczność kolumny. Przedstawiono przebieg zależności obciążenia krytycznego i odpowiadającej mu krytycznej częstości drgali jako funkcji położenia węzła. Wyjaśniono w jaki sposób parametry opisujące rozpatrywaną nieciągłość wpływają na zmianę kształtu krzywych charakterystycznych. Wyniki porównano z rezultatami innych prac analizujących wpływ zlokalizowanego wewnętrznego lub zewnętrznego tłumienia na stateczność kolumn obciążonych siłą cyrkulacyjną.