Stateczność Dynamiczna Pręta Przekładkowego Ściskanego Siłą Okresowo-Zmienną - Morzuch, W. (Engineering Transactions, 1989)
Celem pracy jest analiza stateczności dynamicznej pręta przekładkowego ściskanego siłą okresowo zmienną. Do analizy przyjęto model pręta składającego się z dwóch okładzin metalowych i rdzenia (z tworzywa sztucznego). Problem opisano równaniami różniczkowymi cząstkowymi o zmiennych współczynnikach, które rozwiązano stosując metodę rozdzielenia zmiennych (metoda Fouriera). Rozwiązanie wyrażono w postaci nieskończonego szeregu dwóch funkcji: Xn (x), zależnych od współrzędnej przestrzennej (x) oraz TH (t) zależnych od czasu (t), Analizując rozwiązania wyróżniono tzw. obszary statecznej i niestatecznej pracy pręta przekładkowego. Wyznaczono wartości maksymalne sił ściskających, przy których następuje utrata stateczności.