Krzywe Interakcji M-S Ściskanych i Zginanych Prętów Cienkościennych - Biegus, A. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy podano krzywe interakcji ściskanych i zginanych monosymetrycznych prętów cienkościennych. Zaproponowano model matematyczny analizy tak obciążonych prętów, który łączy teorię nośności nadkrytycznej Wintera z teorią zginania drugiego rzędu. Omówiono sposób budowy krzywych interakcji i szacowania nośności granicznej ściskanych i zginanych monosymetrycznych prętów cienkościennych. Uzyskane wyniki zilustrowano na przykładzie prętów długości 2m, o przekroju kapeluszowym T55 x 188, grubości 0,5; 0,75; 1,0 i 1,25 mm.