Wpływ Dwuparametrowego Podłoża Sprężystego na Drgania Własne Płyty o Średniej Grubości - Szcześniak, W. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy analizuje się drgania własne giętne i skrętne płyty o średniej grubości, spoczywającej na dwuparamerowym podłożu sprężystym typu Winklera w rozumieniu trókierunkowym. Izotropowa i jednorodna płyta sprężysta w kształcie prostokąta spełnia warunki brzegowe swobodnego podparcia. Drugi współczynnik podłoża sprężystego k, komplikuje zarówno drgania własne skrętne płyty jak również drgania giętne. Częstość rotacyjna lub związana z nią prędkość fazowa są takie same jak dwie sprzężone częstości związane z nieznanymi funkcjami xx i xx określającymi ścinanie w płycie lub z odpowiadającymi tym częstościom prędkościami fazowymi. Praca jest uzupełnieniem, rozszerzeniem i pogłębieniem oraz pewną korektą odpowiedniego rozdziału opracowania monograficznego autora [1], jak również nawiązuje ona do prac autora [2-4]. Opracowanie jest ilustrowane licznymi rysunkami i tablicami wynikającymi z zaprogramowania rozwiązań na mikrokomputer.