Wpływ Struktury Wewnętrznej Porów Ośrodka Przepuszczalnego na Prędkość Propagacji Zaburzeń w Płynie Wypełniającym Pory - Cieszko, M.; Kubik, J. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy przeanalizowano wpływ struktury porów sztywnego szkieletu na prędkość propagacji zaburzeń o skończonej amplitudzie w płynie przepływającym przez pory. Przyjęto, że wewnętrzna struktura porowatego szkieletu scharakteryzowana jest dwoma parametrami: porowatością objętościową i parametrem strukturalnej przepuszczalności. Rozważania ograniczono do zagadnienia quasiliniowego i analizy fali słabej nieciągłości. Wykazano, że prędkość fali słabej nieciągłości w płynie wypełniającym pory, w wyniku wpływu struktury, jest mniejsza od prędkości takiej fali w płynie czystym (brak szkieletu) i jej względna wartość zależy od kierunku przepływu płynu.