Elementy Kompozytowe o Najmniejszej Odkształcalności Uzbrojone Dwiema Rodzinami Włókien - Marks, M. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy rozpatrzono element kompozytowy utworzony z matrycy uzbrojonej dwiema rodzinami włókien ciągłych nachylonych pod kątami θ1 i θ2 do osi x1. Określono stan naprężenia i odkształcenia w elemencie poddanym obciążeniom normalnym i stycznym. Poszukiwane są optymalne kierunki włókien ze względu na minimum energii odkształcenia elementu.