Nieliniowa Analiza Belek Żelbetowych Poddanych Działaniu Obciążeń Impulsowych. Część II. Analiza Numeryczna i Porównanie z Wynikami Eksperymentalnymi - Bąk, G.; Stolarski, A. (Engineering Transactions, 1988)
Celem pracy jest weryfikacja numeryczno-porównawcza dyskretnego sformułowania, problemu dynamiki belki żelbetowej przedstawionego w pierwszej części niniejszej pracy. Jako podstawę analizy porównawczej przyjęto wyniki doświadczalne i teoretyczne zaczerpnięte z literatury. Wykazano zgodność uzyskanych rozwiązań numerycznych z tymi wynikami. Przeprowadzono dyskusję wyczerpania nośności strefy ściskanej w przekroju krytycznym belki.