Naprężenia Cieplne Powodowane Niejednorodnym Rozkładem Temperatury na Powierzchni Płaszcza Reaktora Powłokowego - Krzyś, W.; Muc, A. (Engineering Transactions, 1988)
Przedstawiono analizę efektów lokalnego ogrzania sprężystej powłoki cylindrycznej na rozkłady naprężeń oraz uplastycznienie powłoki przy równoczesnym działaniu ciśnienia wewnętrznego. Zagadnienie to rozwiązano numerycznie stosując metodę elementów skończonych stowarzyszoną z rozwinięciem Fouriera poszukiwanych wielkości wzdłuż zmiennej obwodowej. W rozważaniach zastosowano pięcioparametrową teorię powłok (trzy przemieszczenia i dwa kąty obrotu normalnej do powierzchni środkowej), która zmniejsza rząd układu równań różniczkowych i upraszcza analizę numeryczną.