Nośność Graniczna Osiowo-Symetrycznych Prętów z Szeregiem Karbów Kołowych - Dietrich, L.; Miastkowski, J.; Szczebiot, R. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy przedstawiono kompletne rozwiązania dla zagadnienia rozciągania osiowo-symetrycznych prętów osłabionych dowolnym karbem kołowym. Na podstawie powyższych rozwiązań określono graniczne wartości średnicy części chwytowej i optymalne rozstawienie karbów w przypadku osłabienia prętów szeregiem wycięć oraz przeprowadzono analizę nośności granicznej tych prętów w całym zakresie zmienności ich geometrycznych parametrów. Uzyskane wyniki poddano weryfikacji doświadczalnej.