Naprężenia w Elementach Prostopadłościennych Chłodzonych z Różną Intensywnością. Część II - Parkitny, R.; Piekarska, W. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy przedstawiono, opierając się na teorii małych odkształceń sprężysto-plastycznych, metodę wyznaczania naprężeń chwilowych i własnych w elementach prostopadłościennych, chłodzonych jednostronnie w wodzie. Uwzględniono zmienne z temperaturą własności termomechanicznych. Zamieszczono i przedyskutowano wyniki obliczeń numerycznych. Przedstawiono rozkłady naprężeń własnych w tych elementach określone doświadczalnie metodą zbierania warstw.