Obliczenia Trwałości Zmęczeniowej Elementów Konstrukcyjnych z Tworzyw Sztucznych - Szala, J.; Topoliński, T. (Engineering Transactions, 1988)
W artykule opisano możliwości obliczeń trwałości zmęczeniowej elementów konstrukcyjnych wykonanych z tworzyw sztucznych, poddanych działaniu obciążeń stochastycznych. Wskazano, że znane z literatury metody oparte na hipotezach sumowania uszkodzeń, równaniach Żurkowa i Bailey'a oraz oparte na teorii rozwoju pęknięć zmęczeniowych, nie dają zadowalających rezultatów. Na tle tej analizy i analizy wyników badań własnych opracowano metodę obliczeń opartą na statystycznych zależnościach pomiędzy trwałością wyznaczoną przy obciążeniu sinusoidalnym a trwałością wyznaczoną w warunkach obciążeń stochastycznych. Obliczenia według proponowanej metody zweryfikowano doświadczalnie na próbkach wykonanych z Itamidu 35 (poloamid 6 zbrojony krótkim włóknem szklanym) otrzymując zadowalającą zgodność wyników obliczeń z wynikami badań.