Rozwiązanie Zagadnień Identyfikacji i Pomiaru w Dziedzinie Czasu - Popławski, A.J. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy przedstawiono założenia i metodę przeprowadzania symulacji eksperymentalnej w dziedzinie czasu. Zagadnienie identyfikacji oraz zadanie pomiaru rozwiązano dwuetapowo, najpierw wykorzystując rachunek wariacyjny, a następnie równania całkowe Volterry. W celu sprawdzenia proponowanej procedury przeprowadzono komputerową symulację eksperymentu na przykładzie matematycznego, nieliniowego modelu samochodu, znajdującego się w ruchu ustalonym. Przeprowadzenie obliczeń w omawianej metodzie w dziedzinie czasu umożliwia poddawanie symulacji eksperymentalnej obiektów dynamicznych o dowolnej liczbie sygnałów wejściowych i wyjściowych.