Problem Stempla o Podstawie Płaskiej z Więzami Jednostronnymi - Cyrok, G.; Świtka, R. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy rozważa się problem stempla o dowolnym kształcie płaskiej podstawy, wciskanego w półprzestrzeń sprężystą przez obciążenie, którego mimośrodowe działanie może powodować odrywanie się części obszaru podstawy stempla od podłoża. Przyjęto iteracyjną metodę rozwiązania. W tym celu rozwiązuje się najpierw problem stempla z więzami dwustronnymi, wykorzystując metodę elementów brzegowych. Obszar podstawy stempla dzieli się na trójkątne elementy powierzchniowe z liniowymi funkcjami kształtu aproksymującymi funkcję odporu podłoża. Dla zadania z więzami jednostronnymi opracowano algorytm postępowania iteracyjnego. Za pomocą zrealizowanego programu komputerowego wykonano obliczenia licznych przykładów (stemple o podstawie kolistej, kwadratowej, trójkątnej, teowej i kątowej).