Badania Losowej Krzywej Równowagi Granicznej Osiowo Ściskanych Blach Fałdowych - Biegus, A. (Engineering Transactions, 1988)
W pracy zamieszczono wyniki badań własności krzywej równowagi granicznej osiowo ściskanych blach fałdowych. Badania przeprowadzono na 10 modelach, wykonanych w skali naturalnej, z blach typu T 55 x 188, o grubości 0,75 i 1,00 mm. Wykonano badania materiałowych cech wytrzymałościowych i geometrycznych badanych blach. Na drodze eksperymentalnej zidentyfikowano krzywą równowagi granicznej ściskanych osiowo blach fałdowych, której przypisano model nieliniowo-sprężysto-kruchy. Zaproponowano sposób oszacowania parametrów losowej nośności granicznej na podstawie procesu stochastycznego obciążeń. Dokonano analiz wyników badań na podstawie których sformułowano szereg wniosków. Wyniki badań eksperymentalnych porównano z oszacowaniem teoretycznym, według stosowanych metod obliczeniowych.