Teoretyczno-Doświadczalne Badania Własności Mechanicznych Materiału z Pęknięciami - Litewka, A.; Morzyńska, J.; Rogalska, E. (Engineering Transactions, 1987)
Przedmiotem pracy jest omówienie teoretycznych i doświadczalnych modeli ciała stałego z regularnie rozłożonymi pęknięciami. Modelami tymi posłużono się w celu określenia globalnych własności mechanicznych materiałów uszkodzonych w zakresie sprężystym i plastycznym. Równania sprężystości i plastyczności wyprowadzone przy zastosowaniu teorii reprezentacji funkcji tensorowych umożliwiły obliczenie stałych materiałowych, które porównano z wartościami uzyskanymi na drodze doświadczalnej.