Zastosowanie Rachunku Wariacyjnego do Rozwiązywania Zagadnienia Identyfikacji i Pomiaru - Popławski, A.J. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono założenia, a następnie procedurę symulacji eksperymentalnej układów dynamicznych o  dowolnej liczbie sygnałów wejściowych i wyjściowych. Przy założeniu ruchu ustalonego omówiono procesy identyfikacji układu i rozwiązanie zadania pomiaru w dziedzinie czasu przy zastosowaniu rachunku wariacyjnego. Identyfikację oraz zadanie pomiaru przeprowadzono, opierając się na metodzie wyznaczania ekstremalni przyjętych funkcjonałów, w przypadku identyfikacji metodą rozwiązania zadania izoperymetrycznego sprowadzonego do szukania ekstremum warunkowego, natomiast w przypadku zadania odwrotnego metodą szukania ekstremum. zwykłego. W obu przypadkach skorzystano z równań Eulera. W celu sprawdzenia procedury przeprowadzono komputerową symulację eksperymentu na przykładzie dynamicznego układu mechanicznego.