Wybuch Skupiony W Gruncie Nawodnionym. Część II. Analiza Ilościowa Parametrów Ruchu i Stanu Układu z Płaską Falą Uderzeniową. - Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1987)
Opierając się na analitycznym rozwiązaniu problemu wybuchu skupionego w gruncie nawodnionym [l], przeprowadzono obszerną analizę ruchu gruntu obciążonego natychmiastowym wybuchem płaskiego ładunku materiału wybuchowego. Na wszystkie parametry określające stan i ruch gruntu wyprowadzono zaniknięte wzory w wielkościach bezwymiarowych, nadające się do praktycznych zastosowań. Zamieszczone wykresy mają charakter użytkowy. Wyciągnięto szereg interesujących wniosków charakteryzujących badany proces, które podano w zakończeniu pracy.