Dynamiczne Zachowanie Sprężysto/Lepkoplastycznych Płyt Prostokątnych z Uwzględnieniem Zjawiska Opóźnienia Plastycznego - Stolarski, A. (Engineering Transactions, 1987)
Celem pracy jest analiza wpływu zjawiska opóźnienia plastycznego na proces dynamicznego odkształcania płyt prostokątnych. Zjawisko to objawia się zwiększeniem początkowej dynamicznej granicy plastyczności w porównaniu do wartości statycznej. Wykorzystano związki konstytutywne sprężysto/lepkoplastyczności P. Perzyny scałkowane z warunkiem początkowym wyznaczonym zgodnie z kryterium dynamicznego uplastycznienia J. D. Campbella. Rozwiązania szczegółowe uzyskano przy wykorzystaniu przybliżonej, analityczno-numerycznej metody kinematycznej. Przedstawiono porównania wskazujące na wpływ efektów opóźnienia plastycznego i lepkości na amplitudy przemieszczeń i charakter procesu dynamicznego odkształcania płyt.