Wpływ Operacji Technologicznych na Zachowanie się Dużych Cienkościennych Konstrukcji Skrzynkowych - Górecki, Z.; Piskorski, R. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono wpływ operacji technologicznych prostowania bezudarowego oraz operacji przecinania i wymiany elementów na zachowanie się konstrukcji skrzynkowych. wielkość naprężeń i odkształceń. Teorię zilustrowano obliczeniami rzeczywistej konstrukcji statku.