Wpływ Zmiennego Przekroju na Drgania Giętne Wybranych Belek i Wałów Wspornikowych - Jaroszewicz, J.; Zoryj, L. (Engineering Transactions, 1987)
Zbadano wpływ zmiennego przekroju belek i wałów wspornikowych oraz wpływ masy skupionej, zamocowanej na ich końcach na podstawową część drgań giętnych. Rozpatrzono belki w kształcie klina liniowego i parabolicznego oraz ostrosłupa o podstawie kwadratowej, a także wał w kształcie stożka. Opracowano analityczną i numeryczną metodę określenia współczynników szeregu charakterystycznego na podstawie wzorów ogólnych otrzymanych w pracy [3]. Zaproponowano wygodne dla inżynierskiej praktyki wzory do obliczenia górnych i dolnych estymatorów podstawowej częstości drgań wymienionych belek. Podano warunki stosowalności tych wzorów. Porównanie wyników teoretycznych i eksperymentalnych potwierdza wysoką dokładność obliczeń.