Statystyczna Ocena Wymuszeń Działających na Pojazd na Drodze Asfaltowej - Prochowski, L. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono rezultaty estymacji charakterystyk statystycznych nierówności drogi asfaltowej o znacznej intensywności użytkowania i w stanie wskazującym na zużycie eksploatacyjne oraz miejscowe naprawy, jednak bez wyrw, przełomów i ubytków nawierzchni. Dokonano oceny jakości i dokładności otrzymanych estymatorów w ujęciu, które uwzględnia złożony charakter oddziaływań nierówności drogi dla koła pojazdu. Rezultaty badań i obliczeń, które przedstawiono w formie przydatnej do praktycznego wykorzystania, są ściśle związane z doskonaleniem wcześniej opracowanych metod prognozowania stanu obciążeń układu jezdnego i nośnego pojazdów [17].