Optymalizacja Dyskretna Regularnych Konstrukcji Prętowych przy Uwzględnieniu Warunków Utraty Stateczności - Pyrz, M. (Engineering Transactions, 1987)
Przedmiotem pracy jest optymalizacja dyskretna regularnych konstrukcji prętowych przy uwzględnieniu warunków utraty stateczności. Jako kryterium optymalizacji przyjęto minimum ciężaru materiału prętów. Zmiennymi decyzyjnymi są pola przekrojów poprzecznych prętów dobierane z danego, skończonego katalogu. W warunkach ograniczających uwzględniono możliwość wystąpienia różnych postaci utraty stateczności. Zadanie optymalizacji rozwiązano przy wykorzystaniu metody przeglądu według rosnących wartości funkcji celu. Przedstawiono przykłady obliczeniowe dla różnych typów konstrukcji.