Zmiany Podczas Mikronaprężeń Złożonych i Odkształceń Zniekształceń Plastycznych Statycznych Stali 1H18N9T - Breczko, T. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono wyniki badań średnio kwadratowych mikroodkształceń oraz zniekształceń statycznych sieci w stali austenitycznej poddanej złożonym odkształceniom plastycznym. W użytej do badań stali, podczas odkształceń plastycznych, zachodziła przemiana fazowa. Badania pozwoliły wyjaśnić wpływ odkształceń plastycznych na redystrybucję średniokwadratowych mikroodkształceń oraz zniekształceń statycznych sieci w warunkach zachodzącej podczas odkształceń przemiany fazowej.