Wstępne Modelowanie Numeryczne Dynamiki Niesprężystych Membran Kołowych - Idczak, W. (Engineering Transactions, 1987)
Przedstawiono numeryczne modelowanie dynamiki niesprężystej membrany kołowej utwierdzonej na obwodzie, której źródłem obciążenia jest detonacja materiału wybuchowego. Opierając się na uproszczonej teorii umiarkowanie dużych ugięć i dopuszczając możliwość zmiany grubości membrany, wprowadzono nieliniowe różniczkowe równanie ruchu, które rozwiązano metodą różnic skończonych. W ramach rozważanej teorii badano czasowoprzestrzenne zmiany funkcji ugięcia. prędkości ugięcia, odkształcenia i grubości membrany Przedyskutowano wpływ osłabienia membrany związany ze zmniejszaniem się jej grubości, wzmocnienia materiałowego oraz postaci warunku początkowego na proces ruchu membrany. Wykazano konieczność uwzględnienia również wzmocnienia geometrycznego. Przedstawiono wniosek o możliwości wykorzystania badanych membran w mechanicznych czujnikach ciśnienia do pomiaru zarówno amplitudy ciśnienia jak i czasu jego trwania.