Metoda Modelowania Dyskretnego Jednowymiarowych Procesów Falowych w Sprężystych Warstwowych Prętach Niepryzmatycznych - Bąk, G; Szcześniak, Z. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono ogólne zasady kompleksowego modelowania rozprzestrzeniania się sprężystych fal podłużnych w heterogenicznych prętach niepryzmatycznych. Zasady dotyczą modelowania wnętrza różniczkowego rozpatrywanego problemu, warunków brzegowych oraz formy warunków początkowych. Wyprowadzono je z warunku bezbłędnej aproksymacji różnicowej dla schematu z jawnym sposobem całkowania równania falowego względem czasu oraz warunków wiernej aproksymacji procesu falowego wyznaczonego jako ścisłe rozwiązanie problemu. Zastosowanie metody zilustrowano przykładem wyznaczenia współdziałania fal naprężenia z przegrodą odkształcalną umieszczoną w ośrodku warstwowym.